Mai mult decât retro

Vintage, purtate, second-hand, retro, în revenire - indiferent cum le spuneți, hainele mai vechi sunt ieftine, ecologice și pline de stil. Totuși, materialele din care sunt realizate hainele s-au schimbat considerabil în timp, iar detergenții și produsele pentru îndepărtarea petelor au evoluat odată cu ele. Din acest motiv, nu se recomandă să le aruncați doar în mașina de spălat, împreună cu restul rufelor, deoarece unele dintre ele pot necesita o atenție specială. Vom aborda unele din cele mai comune materiale utilizate în stilurile trecute și care pot necesita o atenție specială, atunci când vreți să îndepărtați petele de mâncare, murdărie și transpirație.

Mătase artificială/Vâscoză

Acesta este un material care a fost fabricat prima dată la începutul secolului XX. Deși se mai folosește încă frecvent în amestec, este un material oarecum desuet, din perspectiva folosirii ca material de bază. Fibrele sunt realizate din celuloză, obținută din pulpă lemnoasă, iar materialul a fost unul preferat pentru cămășile stil Hawaii popularizate în anii 1940 și ‘50 în America. Este important să verificați eticheta înainte de a încerca îndepărtarea petelor, deoarece mătasea artificială poate fi destul de sensibilă. În timpul spălării, aveți grijă să nu frecați prea tare și folosiți mereu apă rece.

Pânză de tifon/Muselină

Acestea sunt materiale din bumbac țesut lejer, iar muselina este mai fină decât pânza de tifon, care e mai grea. Ambele sunt în continuare utilizate la fabricarea de haine, dar și-au atins vârful popularității în anii 1960 și ´70. Prin modul de fabricare, aceste piese de îmbrăcăminte pot deveni foarte delicate în timp, deci acordați-le o atenție specială în timpul spălării. Se recomandă spălarea muselinei cu mâna, în apă călduță, adăugând o măsură de Vanish în apă, având grijă să nu o răsuciți în timpul spălării, deoarece se poate întinde și își poate pierde forma.

Stofă artificială

Stofa artificială este un material fabricat din fir de poliester. Hainele din acest material sunt neșifonabile și își păstrează forma. Din acest motiv, a fost foarte popular ca material pentru haine de purtat în anii 1950 și ´60. Acest material și-a pierdut, însă, popularitatea în ultimele decenii, în favoarea unor poliesteri mai ușori sau a unor materiale naturale, precum bumbacul. Stofa artificială este ușor de curățat, fiind gândită astfel și se poate spăla sub 40 de grade, cu uscare prin atârnare.

Materialele sintetice sunt sensibile la căldură, deci este important să respectați instrucțiunile de pe etichetă.