Cine a introdus ciocolata de Paște?

Aproape imediat ce au fost deschise ultimele cadouri, în 26 decembrie, magazinele par deja să se aprovizioneze cu ouă de Paște! Ouăle umplute cu cremă apar primele, urmate de ouă micuțe și apoi de iepurași, oi și pui de ciocolată, până când magazinele ajung ticsite cu delicioase ouă de ciocolată, de toate formele și mărimile. Dar cum a început totul?

La fel ca toate celelalte sărbători creștine, celebrarea Paștelui depășește biserica, existând puternice asocieri păgâne. Paștele se sărbătorește mereu aproape de echinocțiul de primăvară din 21 martie, când durata zilei și cea a nopții sunt egale. De-a lungul istoriei, multe culturi au sărbătorit acest eveniment ca un moment al renașterii și schimbării, ce se succede întunericului unei ierni lungi.

Ostara, cunoscută și ca Oestara, Eostra, Eostre, era zeița păgână a fertilității și primăverii, iar sărbătoarea creștină a Paștelui derivă din numele ei. Oul simbolizează deplinătatea și fertilitatea lui Eostre - hormonul feminin, estrogenul, este denumit după ea - fiind oferit la echinocțiu ca simbol al fertilității și al vieții noi. Gălbenușul reprezintă Zeul Soarelui, iar coaja albă este considerată Zeița Albă.

Oul de Paște

Vechii egipteni, persani, fenicieni și hinduși credeau că lumea a început cu un ou imens. Deși rădăcinile sărbătorilor ar putea să difere, majoritatea culturilor din lume respectă sărbătorile și vacanțele de primăvară, folosind oul ca simbol al unei vieți noi și al renașterii. În mod interesant, prima menționare a ouălor de Paște într-o carte a fost acum cinci sute de ani.

 

Schimbul de ouă a început cu ouă vopsite, care erau împărțite și mâncate la sărbătorile de primăvară din Egiptul antic, Roma, Persia și China. Aceste tradiții au ajuns treptat și în Occident, unde decorarea a devenit o formă de artă, făcându-și apariția regală și ouăle Fabergé. O notă din registrele de curte ale lui Edward I al Angliei indică o cheltuială de 18 șilingi pentru ca 450 de ouă să fie acoperite cu foiță de aur și colorate, ca daruri pentru Paște.

 

Oul de Paște din ciocolată

Conform Hotel Chocolat, tradiția din Europa de azi, de a oferi ouă de ciocolată de Paște, provine din Franța și Germania secolului XIX. Primele ouă erau mici, solide, și realizate, desigur, din ciocolată neagră amăruie. Odată ce a evoluat tehnologia și cacaua a devenit disponibilă pe scară mai largă, același lucru s-a întâmplat și cu ouăle de Paște din ciocolată. Primele ouă produse în masă au apărut în Anglia, în 1873, când Cadbury le-a prezentat pentru prima dată.

 

Iepurașul de Paște

Tradiția iepurașului de Paște a apărut inițial ca simbol al fertilității, datorită reproducerii rapide a iepurilor!

 

Vanish de Paște

O altă tradiție este să aveți Vanish în casă de Paște! Căutarea ouălor de ciocolată ascunse în casă și grădină este distractivă, la fel și mâncatul ouălor. Dar din combinația copii și ciocolată, n-au cum să nu apară probleme. Petele de ciocolată sunt o adevărată pacoste și nimic nu poate acoperi culoarea puternică a desertului nostru preferat. Nu vă panicați.  Dacă aveți Vanish Oxi Action Lichid în casă, îndepărtarea petelor de ciocolată de pe haine nu ar trebui să fie o problemă, iar Vanish Carpet Care Șampon Manual pentru Covoare are o formulă specială, care asigură îndepărtarea petelor de pe covoare.