Coacerea prăjiturilor într-o zi a femeii specială – istoria și tradițiile acestei zile speciale

Ziua Femeii este momentul în care cu toții le mulțumim mamelor pentru că au avut grijă de noi și în care preluăm atribuții casnice, precum spălatul, aspiratul și curățenia. Majoritatea dintre noi oferim felicitări și daruri simbolice, pregătim micul dejun, coacem prăjituri sau gătim prânzul, pentru a ne demonstra aprecierea. Dar când a început această tradiție?

Se pare că istoria Zilei Femeii începe odată cu sărbătorile de primăvară din Grecia antică, în onoarea lui Rhea, mama zeilor. În secolul XVII, primii creștini din Anglia aveau o sărbătoare în cinstea Mariei, mama lui Iisus, iar, prin ordin religios, sărbătoarea a fost ulterior extinsă, incluzând toate mamele și fiind numită Duminica Mamelor.

În Marea Britanie, Duminica Mamelor sau Ziua Femeilor este sărbătorită întotdeauna în cea de-a patra duminică a postului Paștelui (care durează din Miercurea Mare, până în ajunul Duminicii Paștelor), de aceea, se sărbătorește în fiecare an, în altă dată. În majoritatea duminicilor, enoriașii slujesc în cea mai apropiată parohie sau micile biserici. Cu secole în urmă, era considerat important ca oamenii să se întoarcă la biserica de care aparțin, cea mare, o dată pe an. Așa că, în fiecare an, la mijlocul postului Paștelui, toată lumea vizita biserica „mamă” - biserica principală sau catedrala din zonă. Această zi a devenit un prilej de reunire a familiilor, iar copiii care munceau în alte zone (de obicei în armată) primeau o zi liberă și erau lăsați să meargă să își vadă familiile. Adesea, bucătarul sau menajera permiteau slujnicelor să ia ouă, flori sau să coacă prăjituri, pentru a le duce acasă mamelor lor. Așa a devenit această zi o sărbătoare de familie, în care se ofereau daruri.

 

Ziua Femeii este cunoscută și ca Duminica Relaxării sau, mai frumos, Duminica Budincii, deoarece regulile postului erau mai relaxate în ziua respectivă. Tortul Simnel (un tort cu fructe decorat cu marțipan) este în special asociat cu Ziua Femeii și se oferă adesea mamelor cu această ocazie. Legenda spune că tortul a fost denumit atunci când un om pe nume Simon și soția sa Nell nu s-au putut hotărî dacă tortul de Ziua Femeii ar trebui copt sau fiert - așa că le-au combinat SIM:NEL!

 

Indiferent de motivul sărbătoririi Zilei Femeii, acum există o tradiție culinară excepțională. Și ce-ar putea fi mai special pentru mamele din toată lumea decât micul dejun în pat, prânzul pregătit sau un tort delicios copt și servit cu ceai? Gătitul cu copiii nu trebuie nici el să reprezinte o problemă. Da, poate implica mai multă murdărie, vă puteți trezi cu un strat de ingrediente în afara bolului, dar, indiferent dacă e vorba de haine sau covoare, Vanish vă asigură o curățare rapidă. Nu contează dacă este vorba de ketchup sau cafea de la micul dejun în pat, ciocolată sau înghețată de la tort sau pete de iarbă și noroi, de la culesul florilor din grădină, Vanish are soluția pentru curățarea textilelor și covoarelor.