E vorba de timp

Descoperirea petelor pe haine sau țesături se întâmplă rar la momentul evenimentului. Multe pete sunt descoperite abia după un timp, când sunt deja uscate, iar îndepărtarea lor nu mai e așa simplă ca și clătirea cu apă, înainte de spălare. În astfel de cazuri, este util să știți ce să faceți. Am adunat unele sfaturi pentru îndepărtarea petelor, în funcție de durata petei, așa că gândiți-vă când ați purtat ultima oară cămașa pătată, pentru a descoperi cum să o curățați.

Momentul apariției

În cazul multor pete, dacă vedeți când apare pata, cea mai bună metodă de acțiune este să clătiți zona cu apă. La unele pete, precum cele de sânge, apa rece este soluția optimă, dar pentru majoritatea celorlalte (cum ar fi petele de grăsime), apa călduță sau fierbinte funcționează mai bine. Consultați secțiunea pentru îndepărtarea petelor pentru a vedea care este soluția optimă.

Dacă nu aveți un robinet la îndemână, dar aveți la dvs. un șervețel sau un prosop de hârtie, tamponați pata, pentru a îndepărta excesul. Tehnica este ușor diferită față de frecare, deoarece aceasta din urmă poate întinde pata pe material și o poate chiar mări în dimensiune! Prin tamponare se îndepărtează excesul din pată, iar dimensiunea acesteia rămâne aceeași.

Apoi, odată ce ați ajuns acasă, puteți aplica sfaturile de mai jos.

După câteva zile

În mod normal, petele sunt descoperite când vă schimbați sau când puneți hainele la spălat. Acum, vă puteți uita pe spatele cămășii, pe tivul fustei, gândindu-vă dacă pata era acolo de mai demult.

Când se întâmplă acest lucru, clătirea și tamponarea nu mai sunt suficiente, deoarece pata poate fi bine uscată. În schimb, trebuie spălată haina imediat, iar pata trebuie tratată înainte. Vanish Gold Oxi Action Pudră își va face treaba pentru majoritatea petelor de pe hainele colorate, însă consultați ghidul pentru îndepărtarea petelor, dacă nu sunteți sigur.

Regulile generale pentru tratarea petelor cu Vanish sunt următoarele:

Luați capacul dozator de pe ambalajul Vanish, umpleți-l cu ¼ cu pudră, iar restul de ¾, cu apă.
Amestecați bine conținutul capacului dozator.
Aplicați soluția direct pe pata uscată, acoperind doar suprafața.
Utilizând partea inferioară a capacului dozator, frecați amestecul pe pată.
Lăsați haina așa maxim 5 minute, înainte de a o clăti și de a o pune în mașina de spălat.
La final, începeți un ciclu normal de spălare. Puteți chiar să adăugați la spălare o doză de Vanish, pentru a ajuta la scoaterea altor pete ascunse.
La câteva săptămâni

Unele pete pot să rămână neobservate săptămâni întregi, în special dacă hainele sunt purtate rar. Aceste pete pot fi mai greu de îndepărtat și vor necesita un efort suplimentar. În cazul unor pete vechi, înmuierea este soluția optimă. Încercați Vanish Gold Oxi Action Pudră. Mai jos sunt etapele:

Adăugați o doză de pudră la patru litri de apă călduță și lăsați haina la înmuiat.
Lăsați rufele colorate la înmuiat doar o oră.
Hainele albe pot fi lăsate la înmuiat până la șase ore.
După înmuiere, stoarceți hainele și puneți-le la spălat.
După cum puteți vedea, Vanish are potențialul de a îndepărta petele, chiar și când nu sunt noi. Dacă nu aveți rezultate din prima, repetați procedura. Pentru sfaturi suplimentare despre îndepărtarea petelor, consultați celelalte articole.